Terápiával az alkoholizmus leküzdéséért

Sokan, akik már szembesültek azzal, hogy alkoholfüggőségük van, és megpróbáltak már nem inni, találkozhattak az alkoholizmus elvonási tünetek megjelenésével.

Ezek a tünetek olykor igen kemények tudnak lenni, és így általában a vége mindig az, hogy az érintett újra a pohár után nyúl, hogy enyhítse a kínzó vágyat. Ilyenkor elindul a lavina, a sikertelenség, a kudarc újabb és újabb problémákat szül, és sokan úgy érzik, hogy valóban az alkohol rabjaivá váltak. De vajon van-e kiút ebből az ördögi körből?

Az alkoholizmus egy kémiai függőség, egy betegség, ami azt jelenti, hogy a sikeres kezeléshez szükség van egy komplex terápiára és látásmódra. És ezt kínálja a Felépülők Családi Felépülési Központ, ami egy 28 napos programot kínál az érintetteknek. Csoportterápiákkal, természetben eltöltött idővel és edukációs képzésekkel, valamint egy tematikus családi nappal.

A Minnesota-modellen alapul ez a terápia, ami több mint hetven éve sikeresen működik az Amerikai Egyesült Államokban és 1990-es évekbeli megjelenése óta hazánkban is. Az alkoholizmus elvonási tünetek olykor igen nagy kihívást jelentenek, azonban, ha valaki szakértő kezekben van, ha olyan szakemberek segítik a felépülést, akik maguk is átélték az érzéseket, kihívásokat, az teljesen más kontextusba helyezi a történéseket.

Márpedig pontosan ezt kínálja a Felépülők Családi Felépülési Központ is, ahol saját élménnyel, tapasztalattal rendelkezők segítenek, mint tanácsadók. Ez egyébként a Minnesota-modell alapja is, hogy javarészt olyan önkéntesek, munkatársak segítenek, akik maguk is átélték már a felépülést.

Sokan az alkoholizmus elvonási tünetek tapasztalásakor el sem tudják képzelni máshogy az életüket, azt, hogy lehet józanul derűsen és boldogan élni. Ezt a derűs józanságot kínálja ez a terápia, ami az anonim alkoholisták 12 lépéses modelljét veszi alapul. Fontos, hogy az alkoholizmusra nem úgy tekintenek, mint valaminek a következménye, hanem úgy, mint egy betegség. Tehát az alkoholizmus nem tünet, hanem ok. A kémiai függőség pedig az élet minden területére hatással van, pszichikai, fizikai síkon is megjelenik. Így az ezt kezelő terápiának is komplexnek kell lennie.

Az alkoholizmus elvonási tünetek ugyan létező dolgok, azonban a 28 napos terápia igen nagy segítséget jelent és ezt a segítséget kínálják a Felépülők Családi Felépülési Központban is.