5 ok, amiért glutén mentes gyorsételt választunk a főzőcskézés helyett

Vannak, akik szeretnek gluténmentes gyorsételeket fogyasztani, másokat kiráz a hideg a gyors kaja hallatán is. Persze megértem az utóbbiak csoportját is, hiszen a gyorsétel kifejezés az egészségtelennek kikiáltott „junk food”-ot jelenti sokak számára. Holott gyorsételt lehet otthon is készíteni, egészségesen, pár perc alatt úgy, hogy nem kell közben órákat tölteni az étel kitalálásával, a bevásárlással és a főzéssel.Így vagy úgy, szerintem mindenkinek az életében van legalább egy nyomós indok, amiért időnként a gyorsételt választja. Manapság pedig a gluténmentes gyorsételek választéka is napról, napra bővül, akár a gyorséttermeket nézzük, akár az otthon pillanatok alatt összedobható és tápláló, jelölten gluténmentes kényelmi termékeket. Összeállítottam egy listát, hogy szerintem miért választjuk a könnyebb utat a főzőcskézés helyett. Ha magadra ismertél, vagy van egy olyan indokod, amit kihagytam, írd meg hozzászólásban!

Csatolmány:
qiyr8ferr5tjslu.png

1# Gyors

A főzés és az előkészületek alatt lassan kullognak a gyötrő másodpercek, és néha gyötrelmes a várakozás. Éppen ezért olyan csodás dolog megrendelni valamit, ami jó esetben szinte azonnal elkészül, de ameddig megkapom, az sok idő. És még a gyorséttermekre is várni kell, na nem túl sokat, de néha még ennyit sem bírok ki. Ilyenkor készítek egy hajdinakását, vagy egy köleskását, megédesítem, belekeverek egy kanál mogyoró vagy mandulavajat, és a szebb napokon még valamilyen liofilizált gyümölccsel is megszórom. Egy ilyen 3-4 perces gyors kásával simán kibírom a munkát két főétkezés között.

2# Nincs kedvünk főzni

Bevallom, bűnös vagyok. Vannak napok, amikor egészen egyszerűen nem visz rá a lélek a főzésre. Pedig van két kamasz fiam, akik olyanok, mint a sáskák. Bármennyire is imádok főzni, néha annyira kimerültnek vagy éppenséggel lustának érzem magam, hogy egy borsófőzeléket sem vagyok képes összekutyulni. Ilyenkor gyakran eszem reggelire egy fehérje turmixot, vagy a nagy kedvencemet, az útifűmaghéjból készült hamis bundás kenyeret.

Ha turmixolok, akkor kendermag proteinnel turbózom fel a sűrű szmutyit. A kendermag protein  stabilan tartja a vércukorszintet, energiával tölt fel és segít, hogy agyilag is bírjam a sokszor erőltetett menetű napokat. Teszek bele még banánt, zöldeket, egy kis zabpelyhet, és a következő étkezésig simán kibírom.

3# Életmentő, ha késésben vagyunk

Nem tudom, hogy vagy vele, de én gyakran versenyt futok az idővel. Munka, iskola, digitális oktatás, határidők, háztartás, én-idő, sport, meg ami a csövön kifér. Egyedülálló, kétgyerekes anyukaként sokszor a főzés az utolsó gondolatom. Szerintem ezzel még sok ezer anyuka van hasonlóan, ezért is olyan nagyszerű, hogy lehetőségünk van a lábunkat lógatni főzés helyett. Olyan jó érzés pár perc előnyt nyerni, ha meg még finom is, amit gyorsan bekapunk, akkor meg kész főnyeremény. Az egyik ilyen életmentőm a mogyoróvaj. Tele van fehérjével és értékes zsírokkal, kalóriával is persze, de mit számít. Nem üres hassal rohangálok, és ez megfizethetetlen.

4# Gyorsan kielégíti a vágyakat

Neked is feltűnt már, hogy milyen sok élelmiszer reklám van a késő esti órákban a TV-ben? És már hiába kapcsolgatom a csatornákat, nagyjából egy időben van mindenhol reklámszünet hasonló üzenetekkel. Egyél. Hirtelen elfog az intenzív vágy látva egy habos-babos süteményeket, vagy egy gőzölgő kacsasültet. Aztán hirtelen azon kapom magam, hogy kirohanok a konyhába, fogok egy bögrét, beleeresztek egy tojást, egy deci növényi tejet, 1 kanál zabpelyhet, 1 kanál rizsfehérjét, némi édesítőt és 1-2 kiskanál olajat. Keverem-kavarom, majd a mikróban 2 perc alatt készre sütöm a mikrós bögrés sütit. Mire lemegy a reklámblokk, a villám sütimmel az ölemben nézem tovább az esti filmet.

5# Későn végzünk, és nem akarunk korgó gyomorral lefeküdni

Bár az utóbbi hónapokban nem igen van lehetőségünk kimozdulni otthonról, békeidőben mindenkinek jól esik néha egy csajos vagy pasis este a barátokkal. Időnként előfordul, hogy a barátnőimmel a kora este belecsúszik a késő esti órákba, aztán csak azon kapom magam, hogy pizsamában a konyhában összekutyulok valami villám harapnivalót. Mégsem feküdhetek le üres hassal.

Bármennyire is bővül a glutén mentes kínálat, azért mégis csak korlátozottak a lehetőségek. Én mindig tartok itthon életmentő alapanyagokat, amikből sec-perc alatt a tányérra varázsolhatok valami finomságot.

Amennyiben glutén érzékeny vagy, ügyelj arra, hogy ezek a gyors segítségek jelölten glutén mentesek legyenek, hiszen a gyors étel is csak biztonságosan élvezetes.

Támogatott tartalom: “namaximum.hu”