Miért látogassuk rendszeresen a fogorvosunkat?

Sokan csak akkor látogatnak el a fogorvoshoz, ha begyulladt, begennyesedett a foguk, ha fáj vagy érzékeny, és esetleg ha már számukra is jól látható a lyukasodás. Pedig a fogorvosi szolgáltatások egyik fontos, ha nem a legfontosabb területe pontosan a megelőzéshez kapcsolódik. Ha már fogászati beavatkozásra kerül sor, az régen rossz: ha már kialakult egy probléma, sokkal nehezebb, fájdalmasabb és költségesebb kezelni, mintha megelőztük volna.

Minden területen fontosak a rendszeres orvosi szűrővizsgálatok, és legkésőbb kétéves kortól a fogászati szűrővizsgálatot is el kellene kezdeni. Ez azt jelenti, hogy minimum évi két alkalommal el kellene látogatnunk a fogorvosunkhoz, mivel a rendszeres kontroll nagyon fontos a megelőzés szempontjából.

A szájhigiénia, a használt eszközök, termékek, a fogmosás gyakorisága kapcsán is kikérhetjük fogorvosunk véleményét, ugyanúgy, ahogy például a komolyabb bélbántalmak megelőzésére egy ránk szabott diétáról egyeztetünk a gasztroenterológussal. Fogorvosunk a rendszeres vizsgálattal nyomon követi fogaink általános állapotát, ellenőrzi a tömött fogakat, és időben észreveszi, ha apró szuvasodás kezdődik, amelyet mi csak akkor vennénk észre, amikor a baj már sokkal nagyobb. De ahhoz, hogy ezt megtehesse, rendszeres vendéggé kell válnunk.

A romániai lakosság több mint fele ennek ellenére sajnos egyáltalán nem jár fogorvoshoz, egynegyedénél pedig egy évnél hosszabb idő is eltelik két fogászati ellenőrzés vagy kezelés között. A fogorvoshoz járást elhanyagolók nagy többsége azt nyilatkozta, azért nem jár fogorvoshoz, mert nincs panasza. Ám az, hogy nincs fájdalmunk, vagy hogy nem érezzük érzékenynek valamelyik fogunkat, nem azt jelenti, hogy minden rendben, csupán annyit, hogy nem tudunk róla, ha baj van. Ez amolyan struccpolitika: homokba dugjuk a fejünket, csak hogy ne lássuk, ne tudjunk róla, hogy veszélyben vagyunk. Ha belátjuk, hogy a fogorvos rendszeres látogatása fontos, akkor ne halogassuk, ne odázzuk el! Ha a fogorvosunkhoz nemcsak szökőévben egyszer látogatunk el, jó eséllyel időben észreveszi a kezdeti stádiumú szuvasodást, és nem jutunk el addig, hogy fájdalmas és költséges beavatkozásoknak leszünk kénytelenek alávetni magunkat. Ha elhanyagoljuk fogaink rendszeres gondozását, egészségügyi problémáink alakulnak ki, és egy kezeletlen fogbetegségnek akár súlyos szövődményei is lehetnek!

Még egy fontos érv a rendszeres fogorvoslátogatás mellett, hogy a visszatérő betegeknek a konzultáció a legtöbb fogorvosi rendelőben ingyenes! Tehát ha vigyázunk a fogainkra, megfelelően ápoljuk, emellett évente legalább kétszer (fogorvosunkkal egyeztetve akár többször) elmegyünk ellenőrzésre, és betartjuk a fogorvosunk által javasolt megelőzési intézkedéseket, nem kell vagyonokat költenünk a saját és családunk fogászati ellátására. Abban az esetben, ha például cukorbetegségben szenvedünk vagy gyenge az immunrendszerünk, indokolt a félévnél gyakoribb ellenőrzés is. Egy ilyen konzultáción személyre szabott szájápolási tanácsokat kaphatunk, ami azért fontos, mert fogaink állapotát felmérve és nyomon követve fogorvosunk pontos és hatékony megelőzési módszereket javasolhat.

Kovászna megyében a Fusion Dental sepsiszentgyörgyi fogászati rendelőnél a visszajáró betegeinknek ingyenes a konzultáció. Mi vagyunk Sepsiszentgyörgy egyik legnagyobb fogászati klinikája, amely technikai felszereltségét tekintve kiemelkedő helyet foglal el nemcsak Kovászna megyében, hanem az egész régióban. Természetesen új pácienseket is várunk, nemcsak Sepsiszentgyörgyről és környékéről; esetükben az állapotfelmérés, panoráma röntgenfelvétel és az árajánlat-készítés ára 200 lej. Időpontkérésért írj az info@fusiondental.ro címre, vagy hívd a +40 770 705 705 telefonszámot. További információkat honlapunkon találsz: fusiondental.ro. Fordulj hozzánk bizalommal!