Nap allergia: hogyan lehet védekezni?

Sokaknál a legkevesebb mennyiségű napfény is allergiás reakciót válthat ki. A nap allergia több fajtája ismert, és mindegyik típusnál más-más a kiváltó ok, épp ezért más a kezelési módszer is. Kevesen tudják, de a bőrre kent kozmetikumoknak a napsugárzás hatására jelentkező allergizáló hatásai is ismertek, épp ezért nagyon vigyázni kell ezekkel, főleg azoknak, akik érzékenyebb bőrrel rendelkeznek. A gondot általában az okozza, hogy ezeknek a szereknek gyakori összetevői az illat- és színezőanyagok, tartósítószerek és persze a már sokak által ismert emulgeálószerek.

Ezek a napfénnyel kölcsönhatásba lépve allergiás reakciókat válthatnak ki. Akik a nap allergia ellen szeretnék megoldani a legtermészetesebb védekezést, jól teszik, ha olyan naptejet, napkrémet választanak, amelyek a fent említett anyagokat nem tartalmazzák. Egyre többen veszik meg épp ezért a 50+ és 30 faktoros fényvédő termékeket, amelyek nem csupán védenek, de ápolnak is, ezért a bőr több órás napozás után is selymes, bársonyos és ápolt marad. Nem árt azt is észben tartaniuk az érintetteknek, hogy a napallergiás, illetve érzékeny, zsírosodásra hajlamos bőrű felhasználóknak ajánlott napozó gélek zsírmentesek, könnyen felszívódnak, a pórusokat nem tömítik el. Az efféle nap allergia krémek egyöntetűen elősegítik, hogy az érintett személyek igenis bátrabban ki tudják élvezni a nyár megannyi előnyét, többek között a napfényt.

Azok, akiknek érzékenyebb a bőre és hamarabb leégnek, nagyon kell vigyázzanak a bőrrák miatt is. A bőrrák tünetek sokfélék lehetnek, ezért rengeteg embernek eszébe sem jut, ha épp kiporosodik a bőre vagy sokáig viszket egy adott bőrrész, hogy igenis komoly dolog áll a jelek mögött. Nem vitás, hogy az egyik legismertebb és legveszélyesebb rosszindulatú bőrdaganat a melanoma, amelyik emellett még igen gyakran áttétes is lehet. Míg a melanoma egy újonnan megjelenő vagy már meglévő anyajegy kóros elváltozása, a nem melanoma típusú bőrrákok tünetei nem gyógyuló, érdes, hámló, sebes felszínű elszíneződések, lassan növekvő duzzanatok lehetnek.

Ezért is mondják el a szakorvosok a pácienseknek, hogy a bőrrák tünetek teljes megismerése igenis kötelező. Egy igen elterjedt fajta az aktinikus keratosis nevet viselő kór. Ennél a legnagyobb UV sugárzásnak kitett területeken kialakuló érdes felszínű, nem múló, halvány piros vagy barnás bőrelszíneződések jelennek meg. Ezek nem daganatos elváltozások, ám mivel egyes kezeletlen esetekben a tünetekből laphámrák is kialakulhat, az aktinikus keratózist rákmegelőző állapotnak nevezik. A kór kezelését itt is segíti a bőrrák tünetek megismerése.