A körfűrész felépítése és alkalmazása

Ha egy keményebb anyag vágásáról van szó, akkor mindenki a teljes biztonságra és precizitásra hajt. Szerencsére a korszerű körfűrész masinák megadják az alapvető biztonságot, a pontos vágást és a jó kezelhetőséget is. Régebben persze jobban oda kellett figyelni egy komplexebb vágásnál, azonban ma már a gépek el vannak látva mindenféle védelmi mechanizmussal annak érdekében, hogy a felhasználó ezt nyugodtan tudja alkalmazni, még akkor is, amikor bonyolultabb vágási feladatokat hajt végre. A régebbi, egyszerű körfűrész fajták az idő előrehaladtával és a technológia fejlődésével egyre precízebbé, modernebbé és megbízhatóbbakká váltak. Ezeknek kedvezőbb lett a súlypontja, illetve a szakemberek ezeket ergonómiai szempontok szerint tervezték meg, külön figyelve a burkolatra, markolatra. Sőt, vannak olyan fajták is, amelyeknél a gyártók gondoskodtak a hatékony porelszívásról, ami a gépek kényelmesebb, biztonságosabb használatát szolgálta. A valóban újszerű jelleget pedig ezeken kívül az is biztosítja, hogy a körfűrész a pontosabb munkavégzést garantál a felfüggesztések, szögbeállítók és állítható oldalvezető sín révén.

A gyártók természetesen nem feledkeztek meg az innovációkor az elektronikai részekről sem. Ez is nagy mértékben megváltozott az elmúlt években. Gondolni kell itt főként a biztonsági- és szabályozó elektronikákról, amelyeknek hála az anyaghoz megfelelő fordulatszám választható, többnyire fokozat nélkül, lassú felfutás mellett. Azt is érdemes itt kiemelni, hogy a profi körfűrész már túlterhelésvédő áramkörrel is rendelkezik. Mivel a megmunkálandó anyagok köre is bővült, a körfűrészgépekre felfogható fűrésztárcsák választéka is egyre nagyobb.

A pozitívumok sorát bővíti az tény is, hogy az alkatrészek, különféle tartozékok cseréjét is igyekszik minden gyártó megkönnyíteni, egyszerűbbé tenni annak érdekében, hogy a kezelés minden téren kifogástalan legyen. Jogosan tehetik fel a vásárlók a kérdést, hogy mikor mondható egy körfűrész tökéletes választásnak? Akik kicsit is otthonosan mozognak ebben a világban, már biztosan rájöttek, hogy temérdek márkájú masinával lehet találkozni az áruházakban, internetes boltokban. Ezek többé-kevésbé hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, azonban gyakran a megoldásaik eltérőek lehetnek, ami egyéni használatukat némileg befolyásolja. A mai változatok java részt hosszú, egyenes vágások, darabolások, ferde vágások esetében mutatja meg igazán, hogy mire is képes. A vágások egyenességét a géphez tartozó vezetővel lehet biztosítani. Azt sem szabad sohasem figyelmen kívül hagyni, hogy a megfelelő alátámasztásról is mindig gondoskodni kell.